Water in de kelder Antwerpen

Water in de kelder in Antwerpen

Je komt de kelder binnen en je ruikt direct een muffe of rioolput geur. Ken je het?
Zo ja, dan heb je last van een vocht probleem in de kelder.
Er zijn verschillende oorzaken voor water in de kelder Antwerpen. De hoofdoorzaak is meestal opstijgende grondvocht of doorslaand vocht.

Meer informatie over vochtproblemen in Antwerpen

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht

Opstijgend grondvocht heb je wanneer het water door de vloer of onderkant van je muren opstijgt. Dit komt door een verhoogde druk van het grondwater, meestal door extra veel regen. De druk wordt dan zo groot dat de muren het vocht niet kunnen tegen houden en het water door de muur wordt geforceerd. Je kan dit herkennen aan een constante vochtige vloer of door vochtplekken op de onderkant van de muur.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht is wanneer de neerslag de kans krijgt om in de muur te dringen. Dit komt meestal omdat de buiten muur niet voldoende beschermd is tegen infiltratie van regenwater. Bij dit probleem zie je de vocht plek in het midden van de muur en zal de verf of plaaster opbollen en afbladeren

Scheuren in muren

scheuren in muren

Maar er zijn ook andere oorzaken. Oude muren kunnen scheuren en dit worden dan zwakke plekken die water kunnen doorlaten. Heb je last van een vochtige kelder en zie je een scheur dan is het aan te raden de scheur grondig na te kijken of deze niet door de volledige breedte van de muur gaat. Soms is opvullen van de scheur al genoeg om het probleem op te lossen.

Klimnaad lekken

lekken in de klimnaad

Je kan ook lekken hebben aan de klimnaad. Dit is de naad waar de muur en vloer in elkaar overgaan. Mits dit van cement is gemaakt zoals een normale voeg is dit poreuzer dan de vloer en muur. Zoals iedereen weet volgt water de gemakkelijkste weg dus kijk deze voeg zeker na.

Als je een lek hebt in een muur waar er onlangs nieuwe leidingen geïnstalleerd zijn, kan dit komen door een slechte afdichting tussen de muur en de leiding die erdoor loopt. Het water kan langs deze spleet binnenkomen omdat je de muur en waterafstotende laag doorbroken hebt op deze plek.

Vochtige kelder oorzaak van water in kelder Antwerpen

vochtige kelder in Antwerpen

Zoals ik al zei, heb je in een vochtige kelder een muffe of heel stinkende walm hangen, Dit komt doordat het water een vochtig klimaat creëert. Tel slechte verluchting daarbij en je hebt de perfecte broeihaard voor schimmels. Deze leven het liefst in een vochtige ruimte en kunnen u ook nog eens zeer ziek maken. Het is dus aangeraden om zo snel mogelijk iets tegen de vochtige kelder te doen, want ziek worden door schimmels is geen lachertje. Schimmels produceren sporen en die komen in jouw luchtwegen terecht als je ze inademt. Schimmelsporen zijn heel moeilijk te doden en te verwijderen uit het lichaam. als je zeker bent dat je schimmel hebt, gelieve dan te werken met een goed mondmasker voor je eigen gezondheid.

Maar schimmels zijn niet alleen schadelijk voor de mens, maar ook je spullen gaan kapot. Heb je bijvoorbeeld kartonnen dozen die in de kelder staan met je spullen in, zal eerst de vochtigheid erin kruipen om daarna lekker te beschimmelen. De spullen erin zal je mogen weggooien, zeker als er iets van textiel in zit. Zeg nu zelf wie wilt er iets bewaren in een vochtige kelder. Het nut van iets te bewaren is om het later nog te kunnen gebruiken, dus willen we er ook zorg voor dragen.

Behandelen van een vochtige kelder

behandeling water in kelder

Eerst en vooral zal je de oorzaak moeten vinden. Daarna heb je verschillende manieren om het op te lossen.
Je kan met een drainagesysteem werken als het door opstijgend of doorslaand grondvocht komt. Hiervoor kan je de box in box methode of de vloerdrainage gaan toepassen. Komt het door problemen met de klimnaad dan is randdrainage aan te raden. Hou wel rekening mee dat drainagesystemen best door een professionele vakman geïnstalleerd worden en geld kosten.
Gelukkig moet het niet altijd zo ver gezocht worden. Als het door een scheur of slechte afdichting tussen leiding en muur komt of door een lekkende waterleiding, dan is het genoeg om de scheur of het lek te dichten. Natuurlijk heb je dan enkel de oorzaak aangepakt en niet het gevolg.
Indien je de kelder terug droog wilt krijgen moet je eerst een goede verluchting voorzien. Constante luchtcirculatie helpt tegen de vochtigheid. Daarbij kan je dan ook een ontvochtiger gebruiken. Nee, ik heb het niet op een bakje met zout, zoals in grootmoeders tijd, Maar een echte elektrische ontvochtiger voor grote ruimtes. Je kan dit zowel aankopen of huren bij een doe-het-zelf handel. Deze 2 zaken zullen helpen om de ruimte droog te krijgen. Hou er wel rekening mee dat dit tijd in beslag neemt en niet op 1 dag is opgelost.

Om een ruimte nog sneller te doen drogen kan je ook de ruimte verwarmen. Natuurlijk hebben de meeste geen chauffage in de kelder hangen. Maar een deftige elektrische verwarming zal ook helpen. Hou gewoon rekening met je oppervlakte zodat je een verwarmingsapparaat kiest die krachtig genoeg is voor de ruimte te kunnen verwarmen.
Indien je schimmels hebt dan moet je deze bestrijden met een schimmeldodend product. Bleekwater met een hoog percentage is een krachtig middel tegen schimmels. Soms zijn de huis, tuin en keuken middeltjes niet genoeg en moet je voor een professioneler antischimmel middel zoeken bij de doe-het-zelf zaak.

Voorkomen is beter dan genezen

water in kelder voorkomen

De beste tips om een vochtige kelder te voorkomen zijn:

  • Kijk bij een oude kelder na of de bekuiping (water resistente pleisterlaag) overal nog intact en niet gescheurd is. Je bent er beter te vroeg bij dan te laat. Indien er toch scheuren of delen beginnen af te brokkelen zou ik voorstellen om zo snel mogelijk de bekuiping te laten vervangen of herstellen.
  • Installeer op voorhand een verluchting zodat er luchtcirculatie is. Zo zal vocht minder snel de kelder overnemen. Dit kan je zowel door actieve als passieve verluchting doen, want een opgesloten ruimte is nooit goed.
  • Kijk uw kelder na en ga er niet van uit dat uw kelder altijd droog zal blijven. Alles kan kapotgaan door ouderdom. Vanaf de eerste tekenen van vochtigheid zich beginnen te tonen, vraag dan raad aan een vochtexpert. Hoe sneller je ingrijpt, hoe kleiner de kost zal zijn. De vochtigheid zal de bekuiping enkel maar meer aantasten waardoor er nog meer vocht kan binnenkomen. Liever een kleine reparatie dan de volledige kelder te moeten vernieuwen.