Buitenmuur waterdicht maken Antwerpen

Buitenmuur waterdicht maken in Antwerpen

Natte muren kunnen ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid en je woning. Het is dan ook geen overbodige luxe om de buitenmuren waterdicht te maken. In dit artikel gaan we het hebben over hoe je een buitenmuur waterdicht maakt door middel van vochtbestrijding en wat het kost.

Gevolgen van vocht in de buitenmuur Antwerpen

gevolgen vocht in muur

Vocht in de buitenmuur zorgt er niet alleen voor dat de woning er onverzorgd uitziet, maar het zal de buitenmuur ook verzwakken. Een vochtige buitenmuur kan je herkennen aan mos dat op de gevel groeit of grote donkere vochtplekken in de gevelbekleding. Bij vriesweer zal het vocht bevriezen wat dan weer voor barsten in de buitenmuur zorgt. Dit is een vicieuze cirkel en moet zo snel mogelijk aangepakt worden. Hoe langer je ermee wacht hoe erger het wordt. Door de barsten zal het vocht nog sneller binnendringen in de woning en na een tijd zal het vocht tot in de binnenmuren geraken. Daar zal het vocht zorgen voor schimmels, verkleuringen en een muffe geur. Vocht in huis is geen lachertje en is schadelijk voor de gezondheid van de bewoners. De gezondheidsklachten door schimmels zijn: luchtwegontsteking, allergische reacties van huid en slijmvliezen, astma aanvallen en chronische rhinitis. Het is dus aan te raden van actie te ondernemen vanaf de eerste tekenen van een vochtige buitenmuur

Verschillende manieren om een gevel waterdicht te maken

Verschillende manieren om een gevel waterdicht te maken

Een gevel tegen vocht behandelen kan op verschillende manieren. Ik zal hieronder de meest voorkomende technieken bespreken om een gevel waterdicht te maken.

Muren Impregneren

muren impregneren
 • Impregneren: Impregneren is een vaak gebruikte manier om een gevel waterdicht te maken. Hierbij wordt de gevel ingespoten met een impregneerproduct. Dit product zal een onzichtbare barrière vormen die vocht en vuil tegen houdt. Voordat er kan begonnen worden aan impregneren moet de gevel goed nagekeken worden. Het is heel belangrijk dat er geen beschadigingen zijn of vervuiling is. Bij beschadigingen is het nodig van de gevel eerst te herstellen, anders zal het product niet werken. Bij vervuiling moet de gevel perfect gereinigd worden, anders zal het product zich niet aan de gevel hechten. Door het voorbereidend werk kan de kost snel oplopen. Als het over een gevel gaat die geen reparatiewerk nodig heeft zal de prijs tussen de 10-15 euro de vierkante meter liggen.

  Het pluspunt:Er komt bij deze techniek geen breekwerk aan te pas en het neemt minder tijd in beslag dan de andere technieken

  Het nadeel: impregneren is maar een tijdelijke oplossing die maximum 10 jaar werkt, daarna moet de behandeling herhaald worden.

Nieuwe gevelbekleding

nieuwe gevelbekleding
 • Gevelbekleding: Een nieuwe bekleding op de gevel laten aanbrengen is ook een manier om de gevel waterdicht te maken. Hou er wel rekening mee dat dit een arbeidsintensievere en duurdere techniek is om vocht te bestrijden. Er zijn heel wat mogelijkheden als je een gevelbekleding wilt plaatsen. Je kan kiezen uit crepi, steenstrips of kalei. Indien je deze methode wilt toepassen is het ook aan te raden om extra isolatie tussen de oude gevel en de nieuwe bekleding te steken. Zo geef je niet alleen een nieuw en mooier uiterlijk aan je woning maar maak je ook dat je woning energiezuiniger wordt. Op die manier zal je woning in waarde stijgen.

  Prijs: de kostprijs voor een nieuwe gevelbekleding hangt hard af van het gekozen materiaal. De prijs on je huis te laten kaleien begint bij 35 euro de vierkante meter, maar voor crepi of steenstrips zal de prijs beginnen bij 100 euro de vierkante meter. Tegenwoordig opteren de meeste mensen voor crepi omdat dit de woning een modernere uitstraling geeft.

Buitenmuur verven

buitenmuren verven
 • Buitenmuur verven: De laatste manier om een buitenmuur waterdicht te maken en deze een andere look te geven is om hem te verven. Hierbij wordt een waterdichte verf gebruikt die de poriën van de muur zal afdichten. Het is heel belangrijk om meerdere lagen verf op de muur aan te brengen. Nog belangrijker is dat de verf enkel op een propere muur mag aangebracht worden. Het is dus aan te raden de muur eerst grondig te laten reinigen voor je met de schilderwerken begint.

  Prijs: De prijs om uw buitenmuur te schilderen ligt tussen de 25-40 euro de vierkante meter.

Voegen herstellen

voegen herstellen
 • Voegen herstellen: Een vaak voorkomende oorzaak van vochtige buitenmuren is dat de voegen gescheurd zijn. Langs daar zal het vocht in de muur geraken en de stenen aantasten. Je kan de voegen herstellen door deze uit te slijpen en dan opnieuw te vullen. Deze manier zorgt er niet alleen voor dat uw muur weer waterdicht wordt, het maakt ook dat de muur er terug als nieuw uitziet.

  Prijs: De prijs voor het uitslijpen van de voegen zal rond de 35 euro de vierkante meter liggen. Voor het opnieuw opvoegen bedraagt de prijs 8-10 euro de vierkante meter. Dus de totale prijs komt op een 45 euro de vierkante meter.

Waarom zou je een gevel waterdicht maken?

gevel waterdicht maken

Deze werken helpen niet alleen tegen vochtproblemen in huis. Er zijn nog verschillende andere voordelen aan verbonden die ik vlug zal uitleggen.

 • Vuilafstotend: Stof en vuil zal zich veel trager hechten aan muren die geïmpregneerd zijn. De gevel proper maken kan dan door deze eens af te spuiten met water in plaats van te schrobben.
 • Minder last van ongewilde organismen: Mossen en algen zullen niet meer op de behandelde muren groeien, mits zij een vochtige ondergrond nodig hebben om op te leven en de muren nu droog zullen zijn.
 • Levensduur wordt verlengd: Door de muur te behandelen krijgt vocht geen kans meer om in de muur te sijpelen. Zo kan het vocht de muur ook niet meer aantasten wat maakt dat de levensduur verlengd wordt.
 • Nieuwe look: indien je met gevelbekleding of nieuwe voegen werkt zal uw woning een ander uitzicht krijgen. Vooral bij gevelbekleding zal uw woning veel moderner ogen, wat dan ook een meerwaarde is bij verkoop omdat de woning er nieuwer uitziet.

De gevel waterdicht maken kan op verschillende gedaan worden. Spijtig genoeg is gelijk welke manier prijzig, want een gevel beslaat meestal een serieuze oppervlakte. Toch is het aan te raden om dit zo snel mogelijk te doen bij vochtproblemen aan de gevel. De gevolgen van dit te laten aanslepen zullen een pak kostelijker zijn dan het probleem direct te laten aanpakken door een vocht expert in Antwerpen.