Lekkage opsporen Antwerpen
Een lek in een van uw leidingen is het meest ambetante vochtprobleem dat je kan hebben. Lekkages worden enkel maar opgemerkt als de gevolgen, schimmel, verkleuringen op de muur en een muffe geur tevoorschijn komen. Spijtig genoeg is er dan al flink wat schade aangericht en kan het lek al een heel lange tijd bestaan. Vanaf je opmerkt dat er iets niet klopt; je waterfactuur is ineens verhoogd, minder druk op de leiding, schimmel of vochtplekken op rare locaties in huis, is dit een aanleiding om een lekdetectie te laten uitvoeren. Ik zal u in dit artikel wat meer uitleg geven over hoe een lekkage Antwerpen kan verholpen en gevonden worden door vochtbestrijding in antwerpen, alsook de gevolgen van een waterlek.
Wat kan een gevolg zijn van een lek?
- Waterschade en schimmelplekken: Het is logisch dat een waterlek voor waterschade zorgt. Omdat de leidingen en afvoeren in de muur of onder de vloer lopen, kan het zijn dat een lek heel lang onopgemerkt blijft. Maar ondertussen zal het lek wel in de muur en onder de vloer voor schade zorgen. Je kan enkel een lek vaststellen als er waterschade te zien is en alle andere oorzaken van vochtproblemen uitgesloten worden. Dan zal je zo snel mogelijk actie moeten ondernemen. Spijtig genoeg is het niet omdat je waterschade ziet dat het lek juist achter de waterschade zit. Water zal altijd de gemakkelijkste route volgen en het kan dus meters ver van het werkelijke lek de muur aantasten.
- Slecht werkende isolatie: Indien het waterlek zich tussen de isolatie bevindt, kan het heel lang duren voor je dit opmerkt. De isolatie zal het water absorberen tot deze volledig verzadigd is en dan pas zal je uiterlijke gevolgen beginnen zien. Het is niet omdat isolatie het water absorbeert dat het geen schade aan de isolatie toebrengt. Rotswol of glaswol zijn niet waterbestendig, deze isolatie zal dan ook zijn isolerende kracht verliezen en nutteloos zijn. Als je ineens merkt dat je veel meer energie kosten hebt voor je verwarming en je huis warmt veel minder goed op, kan dit een teken zijn dat je isolatie door water aangetast wordt.
- Waterfactuur die verhoogd is: het is logisch dat wanneer er water uit je leidingen lekt, dat je dit op de waterfactuur zal zien. Als je vermoed dat je een lek hebt, kan je dit gemakkelijk checken. Noteer de waterstand net voordat je gaat slapen, wanneer je zeker bent dat er niemand nog water zal verbruiken. De eerste die opstaat gaat direct de waterstand checken. Indien er een verschil op de meterstand zit is het bijna zeker dat je met een waterlek zit.
Soorten waterlekken:
- Lek in de centrale verwarming: Lekken bij de leidingen tussen de cv-ketel en de radiatoren komen heel vaak voor. Meestal gaat het dan om heel kleine lekken aan de aanvoer of afvoerleidingen van het system. Spijtig genoeg worden kleine lekkages niet snel opgemerkt en kan het maanden of jaren duren voor je dit doorhebt. De oorzaak van deze lekken is meestal een lekkende koppeling of door het boren in de muur per ongeluk de leiding te raken.
- Lek in de waterleiding: De waterleiding loopt door het hele huis en vertakt 10-tallen keren. Op elk van deze vertakkingen kan er zich een klein lek voordoen, daar waar de buizen aansluiten op elkaar. Dit is meestal maar een druppelend lek, dus het wordt ook niet snel opgemerkt.
- Lek in de afvoerleidingen: Lekken in de afvoerleidingen komen meestal niet vanzelf. Ongelukken bij het klussen, zoals gaten boren of in de muur slijpen, zijn de hoofdoorzaken van deze lekken. Het duurt ook meestal een paar dagen voor het lek zichtbaar wordt. De meeste mensen leggen dan niet de link naar het klussen en verspillen veel tijd met het lek op verkeerde plekken te zoeken.
Hoe wordt een lek opgespoord?
Mits een lek goed kan verborgen zitten, is het heel moeilijk om dit te vinden. Het is dan ook aan te raden om een specialist aan te spreken. Zij hebben verschillende apparaten en technieken om een lek op te sporen.
Volgende technieken worden het vaakst gebruikt:
- Infraroodcamera: Met deze camera kan de specialist door de muren kijken, waardoor er geen breekwerken nodig zijn. Deze camera kan warmte verschillen in de muur en vloer opsporen en is daarom aangeraden om het te gebruiken als het lek zich in de warm waterleiding bevindt.
- Ultrasone detectie: Dit is de dezelfde techniek die vleermuizen gebruiken om te zien. Door middel van ultrasone geluiden kan de technieker met zijn scanner lekken opsporen.
- Hygrometrie: Dit is een moeilijk woord voor een vochtmeting. Met een vochtmeter gaat de expert de vochtigheid van de muren en andere materialen meten om zo de exacte locatie van het lek te bepalen.
- Druktest: Door middel van de leidingen op druk te brengen, kan de expert meten of er zich een lek in de leiding bevindt. Het is een heel gemakkelijke procedure. Indien de druk in de leiding niet gelijk blijft dan is er ergens een lek.
- Endoscopie: Net zoals een endoscopie bij mensen in het ziekenhuis, gaat de vakman met een kabel en camera in de buizen om zo het lek op te sporen.
Wat is de prijs?
Specialisten werk is nooit goedkoop. Voor een lekdetectie zit je al snel aan 300 tot 500 euro. Dit komt vooral omdat het niet gemakkelijk is om een lek te vinden en er gespecialiseerd materiaal voor nodig is. In die prijs zit er ook een rapport inbegrepen en professioneel advies voor het lek te herstellen. Hou er rekening mee dat waterschade door een lek ook in de brandverzekering zit. Geef het dus altijd aan de verzekering aan want je hebt een grote kans dat het terug betaald wordt.
Het lek detecteren is 1 ding, maar dan is het wel nog niet hersteld. Mits leidingen altijd in muren of onder de vloer liggen, zal er altijd breekwerk aan te pas komen. Dit maakt natuurlijk dat de prijs van de herstelling flink kan oplopen. Geef dit opnieuw aan bij de verzekering. Normaal wordt dit gedekt, als het om een lek gaat waar je niks aan kunt doen. Als het om een ongeluk bij het klussen gaat, dan is er een grote kans dat ze het weigeren.