Opstijgend vocht Antwerpen

Opstijgend vocht in Antwerpen

Opstijgend vocht is een van de meest voorkomende vochtproblemen bij oudere woningen in antwerpen. Het vocht probleem zorgt ervoor dat het behang komt los te hangen, de muur beschimmeld en het pleisterwerk komt los. Ook gaat de luchtvochtigheid in de kamer naar omhoog wat dan weer voor een muffe geur zorgt. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaak en de behandeling van opstijgend grond vocht.

Lees meer over Vochtproblemen oplossen in Antwerpen: info en prijs

Wat is opstijgend grondvocht - Antwerpen?

Wat is opstijgend grondvocht

Zoals de naam doet vermoeden is dit vocht dat uit de grond in de muren opstijgt. Dit begint altijd vanonder aan de muur. Doordat de stenen van de muur droog zijn fungeren die als een spons, die het grondwater opzuigt. Wat vele mensen niet weten is dat er zich hygroscopische zouten in de muur vormen door het vocht. Die zouten maken dat de muur constant vocht uit de grond blijft aantrekken en dit is heel slecht voor het metselwerk als ook voor de muur afwerking binnenin.

Oorzaak:

oorzaken van opstijgend vocht
  • Er zijn meerdere oorzaken mogelijk bij opstijgend grond vocht. De meest voorkomende oorzaak bij oudere gebouwen is het ontbreken van een waterkering. Bij elke nieuwbouw wordt er veel aandacht besteed aan een goede waterkering. Dit is een fysieke barrière die het grondwater belet van langs het metselwerk in de muur te kruipen. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een kunststoffolie maar er zijn ook andere materialen. In oudere huizen met muren zonder spouw, ook wel massieve muren genoemd. Is er veel geen waterkering of een heel slechte waterkering op basis van viltpapier die in teer gedrenkt is aanwezig. Mits het over papier gaat kan dit na verloop van de jaren verteren waardoor de waterkering nutteloos wordt. Dit is niet altijd het geval maar dit is zeker niet de beste oplossing. Doordat er bij oudere huizen geen of een slechte waterkering aanwezig is, heeft het grondwater een vrije doorgang om in de muur te dringen. Wat dus heel ambetante gevolgen met zich meebrengt.
  • Een andere oorzaak is dat er een overbrugging kan zijn. Dit is een probleem dat kan voorkomen wanneer er wel een perfect waterkering is aangebracht. Als de stukadoor een fout maakt en het pleisterwerk tot onder de waterkering brengt, dan zal de muur geen vocht opnemen maar zal het pleister als een brug fungeren en zo zelf vochtig worden. Als je dit niet wilt tegenkomen dan moet je maken dat de chapper onder de waterkering blijft en dat de stukadoor boven de waterkering begint. Ook moet je goed nadenken met wat je de plint tegen de muur bevestigd want ook dit materiaal kan als een brug fungeren, als je de verkeerde keuze maakt. Indien je met een overbrugging te maken hebt zal de pleisterlaag vochtig zijn. Normaal gezien blijft de muur droog. Maar doe op voorhand wel een vochtdiagnose om te bepalen hoe diep het vocht al dan niet in de muur zit. In uitzonderlijke situaties is het vocht toch in de muur geraakt en dan moeten er grotere werken gebeuren. Als enkel het pleisterwerk vochtig is dan moet je de pleisterlaag gedeeltelijk af kappen. Soms moet je een noppenfolie aanbrengen en daarover breng je de pleisterlaag op de juiste manier aan boven de waterkering en is het probleem van de baan.
  • Ook kan er door een beschadigde waterkering een vocht probleem ontstaan. De waterkering kan beschadigd worden door bijvoorbeeld een sleuf in de muur te maken voor een leiding. Ongewild kan dan de waterkering door geslepen worden. Maar dit is niet echt een groot probleem tot zolang de sleuf maar opgevuld wordt met iets dat niet waterdoorlatend is. Het is aan te raden de sleuf te dichten met watervaste mortel, dit wordt ook gebruikt voor kelder bekuiping. Indien dit niet wordt gedaan, is er een groot risico dat je zelf een overbrugging gecreëerd hebt.

De oorzaak van opstijgend grondvocht moet ten allen tijden door een erkend vochtexpert onderzocht worden. Deze mensen zijn daarvoor opgeleid en zullen u snel een goede diagnose geven. Het is immers niet slim om de verkeerde methode te gebruiken en zo geld in het water te gooien, zonder resultaat te boeken.

Behandeling:

bahandeling van opstijgend vocht

Niemand heeft graag de gevolgen van opstijgend grondvocht. Zoals ik al in de inleiding zei: kan dit gaan van schimmel op de muren tot loskomend behang. Maar veel mensen weten niet dat dit gevaarlijk is voor de gezondheid. Schimmelvorming in huis kan zorgen voor allerlei gezondheidsklachten zoals luchtweg problemen, allergische reacties. Na lang blootgesteld te worden aan schimmels kan dit zelf tot chronische astma leiden. Vooral personen met een zwakkere weerstand zullen hier snel symptomen van ondervinden. Dus vanaf je schimmelvorming of een andere indicatie van opstijgend grondvocht ziet, is het aan te raden zo snel mogelijk actie te ondernemen.

Injecteren van muren

muren laten injecteren

Er zijn 2 behandelingen voor opstijgend grondvocht die het meest voorkomen. De eerste is de meest gebruikte en dit is het injecteren van de muren. Bij deze behandeling worden er boven de vloerpas verschillende gaten in de muur geboord. Deze gaten worden dan op hun beurt gevuld met een vloeistof die na uitdroging een chemische barrière vormt tegen het vocht. De vloeistof wordt altijd onder druk ingespoten zodat de vloeistof in elke steen rond het gat geforceerd wordt en op die manier de stenen verzadigd.

Muren onderkappen

muren onderkappen

De 2de behandeling is onderkappen. Dit is een heel tijdrovende en moeilijke behandeling die zeker niet goedkoop is. Maar het is wel de meest effectieve methode die er is. Doch door de arbeidsintensiteit en de moeilijkheidsgraad wordt er veelal voor het injecteren geopteerd. Bij onderkappen wordt er net boven de vloerpas een zaagsnede in de lengte richting van de muur gemaakt. Waarbij men een vocht werende folie in de zaagsnede aanbrengt. Om te voorkomen dat de muur verzakt gaat men met steunpunten werken en wordt de muur meter per meter afgewerkt. Doordat er hier aan de stabiliteit van het gebouw wordt gewerkt, is dit een klus die enkel door een professionele vakman met de juiste expertise mag gedaan worden. Want ik denk niet dat je zou willen dat uw huis ineen zakt.

Nogmaals wil ik benadrukken dat een vochtexpert inschakelen de beste manier is om je vochtprobleem te laten behandelen. Doe het niet enkel voor je huis maar ook voor je gezondheid.