Doorslaand vocht Antwerpen behandelen en hun prijzen

Doorslaand vocht in Antwerpen

Iedereen heeft wel al eens van vochtproblemen in huis gehoord maar wist je dat er meerdere soorten vochtproblemen bestaan? In dit artikel gaan we het hebben over doorslaand vocht Antwerpen: wat is het, hoe kan je het herkennen en hoe kan je het oplossen?

Lees meer over Vochtproblemen in Antwerpen: Oorzaken en Oplossingen met prijs advies

Wat is het

wat is doorslaand vocht

Doorslaand vocht Antwerpen is afkomstig van de regen belasting op je buitenmuren. Normaal zijn muren gemaakt om dit vocht buiten te houden. De muren zijn in 3 delen opgebouwd: de buitenmuur, de spouw en de binnenmuur. Maar wanneer de regen door de buitenmuur dringt, in de spouw terecht komt en dan zo verder naar de binnenmuur oprukt dan spreken we van doorslaand vocht. Dit fenomeen komt vooral voor bij oudere muren die door de jaren heen poreuzer zijn geworden, maar ook beschadigde buitenmuren zullen vocht doorlaten. Bij heel oude gebouwen zit er nog geen spouw in waardoor het vocht nog gemakkelijker kan oprukken. Doorslaand vocht is niet enkel slecht voor de binnenmuren maar ook de buitenmuren zien hiervan af. Door het vocht dat in de muur zit, zal in de winter de buitenmuur kunnen bevriezen wat dan tot barsten leidt. Nieuwe barsten maken het probleem enkel maar groter want nu kan er nog meer water in de muur insijpelen

Hier enkele veel voorkomende oorzaken van doorslaand vocht Antwerpen:

oorzaken doorslaand vocht
  • Barsten en/of scheuren in de buitenmuur
  • Spleten bij de overgang van de muren naar de ramen
  • Een lekkende dakgoot
  • Geen loodslabben hebben of verkeerd aangebrachte loodslabben
  • Het dak dat geen goede dakoversteek heeft
  • Poreuze buiten muren die onvoldoende tegen het vocht zijn behandeld
  • Geen lekdorpels hebben aan ramen en deuren
prijs behandeling doorslaand vocht
Behandeling doorslaand vochtKostprijs
Muren impregneren€8 à 15 per m² (excl. eventuele herstellingswerken)
Buitenmuren isoleren + nieuwe gevelbekleding€30 à 300 per m²
Binnenmuren isoleren€40 per m² (incl. afwerking)
Vochtwerende verf€20 à 40 per m²

Gevolgen en hoe kan je het herkennen:

gevolgen van doorslaand vocht

Er zijn heel veel gevolgen als je last hebt van dit probleem. Doordat de binnenmuren vochtig worden gaat er salpetervorming ontstaan. Dit is een witte aanslag die wordt gevormd door een chemische reactie tussen de chemicaliën in het grondwater en het kaliumcarbonaat dat zich in het metselwerk bevindt. Hierdoor kan het pleisterwerk van de muur opbollen en loskomen. Ook vormen er zich schimmels op het opgebolde pleisterwerk en zal je verkleuringen zien.

Een ander gevolg is dat de isolatie in de spouw nat wordt. Je zou kunnen denken dat kan toch geen kwaad? Maar niks is minder waar. Natte isolatie verliest zijn isolerende waarde en wordt op den duur nutteloos. Dus buiten het feit dat je cement en stenen erdoor aan het aftakelen zijn, takelt de isolerende functie van de muur ook af.

Doorslaand vocht kan overal op de muur voorkomen. Indien dit aan de onderzijde van de muur zichtbaar wordt, dan wordt dit nog vaak aanzien als opstijgend vocht maar daarover meer in het artikel over opstijgend vocht. Dus merk je of denk je dat je last hebt van doorslaand vocht, neem dan zo snel mogelijk actie en laat een vocht expert langskomen voor een inspectie.

Hoe behandelen we dit vochtprobleem:

behandeling doorslaand vocht

Zoals ik al heb uitgelegd, is de oorzaak van dit probleem aan de gevel te vinden. Dus is het ook logisch dat er daar stappen worden ondernomen. De meest voorkomende oplossing is het reinigen en impregneren van de gevel. Impregneren of hydrofuge is het aanbrengen van een product dat de muur waterafstotend maakt. Mits de muur proper moet zijn zodat het goed hecht, is het heel belangrijk dat alle vuil en mossen verwijderd worden van de muur. Nadat de muur is gereinigd, moet de muur geïnspecteerd worden op schade, barsten en kapotte voegen. Moest er schade zijn, moet dit eerst gerepareerd worden of het vocht zal nog steeds naar binnen kunnen komen. Best is dan ook van het oorzaken lijstje af te gaan en de muur op al deze zaken te controleren. Daarna is het tijd voor te impregneren. De vloeistof wordt door middel van een drukvat op de muur gespoten, zodat dit in de poriën van de stenen kan trekken. Daar gaat er zich een waterafstotende barrière vormen zodat water niet meer kan binnenkomen. Het goede aan dit product is dat de muur wel degelijk waterafstotend wordt maar ook nog steeds kan ademen. Op die manier kan de muur uitdrogen door verdamping en het vochtprobleem zal verdwijnen. Tot zolang er nog vocht in de stenen aanwezig is blijf je met het probleem zitten, dus ademen is heel belangrijk voor de muur.

Indien er al te veel vocht schade aan de binnenmuren is, kan het nodig zijn dat het pleisterwerk weg gekapt moet worden. Op die manier kan de muur ook langs binnen uitdrogen. Dit wordt gedaan door het verwarmen van de kamer en de ruimte goed te ventileren. Vanaf de muur weer droog is, kan je de muur langs binnen reinigen en opnieuw van pleister voorzien.

Bij vochtproblemen is het best een vochtexpert te raadplegen, want deze werken kunnen complexer zijn dan je denkt.