Vochtspecialist Antwerpen

vochtspecialist antwerpen

Zoals de naam al doet vermoeden is dit een vakman die gespecialiseerd is in vochtbestrijding in Antwerpen. Indien je nood hebt aan een vochtspecialist, zal deze vrijblijvend bij u langs komen en het vochtprobleem onderzoeken. Daarna zal er besproken worden welke verdere stappen er moeten ondernomen worden en hoeveel het zal kosten. In dit artikel zullen we eens dieper in gaan wat een vocht specialist Antwerpen doet bij het onderzoek en wat eraan kan gedaan worden.

Wanneer heb je een vochtspecialist Antwerpen nodig?

Heb je last van een muffe geur, plekken op de muur of schimmel? Dan is er een grote kans dat je met een vocht probleem zit. Mits het moeilijk is de juiste oorzaak te vinden, doe je dan best een beroep op een vochtspecialist. Jouw problemen kunnen komen door opstijgend vocht, condensatievocht of doorslaand vocht. Mits er voor al deze problemen een andere methode is om het op te lossen. Is het nodig dat het probleem eerst onderzocht wordt. Moest je het vochtprobleem zelf aanpakken, zonder de nodige kennis te hebben, dan zou je heel veel geld en tijd kunnen kwijtraken met de verkeerde behandeling. Hou er ook rekening mee dat er behandelingen zijn die niet kunnen teruggedraaid worden en die verdere behandeling onmogelijk maakt. Dus ben je verkeerd dan is het goed mogelijk dat je die muur niet verder kunt behandelen met de juiste methode.

Het onderzoek en behandeling:

Bij het onderzoek naar het vochtprobleem wordt er niet enkel gekeken naar de oorsprong van het vocht maar ook gaan ze zoveel mogelijk voor de hand liggende oorzaken proberen uitsluiten.

Het onderzoek gebeurt volgens deze stappen:

  • Checklist die per woning afgewerkt wordt
  • Organoleptisch onderzoek: Een onderzoek door middel van de stielman zijn zintuigen. Hij gaat hierbij zijn zicht, bevoelen van mogelijke vochtbronnen en zijn reukzin gebruiken.
  • Vochtmeting in het huis: Doormiddel van een vochtmeter wordt er gemeten waar de grootste vochtigheid zich bevindt. Zo kan je bijvoorbeeld uitsluiten of de muur zelf vochtig is of enkel het pleisterwerk.
  • Uitvoeren van diverse testen

Eerst wordt er vooral gekeken waar de vochtplek zich bevindt. Is het in de kelder? Dan is er een grote kans dat het om opstijgend grondvocht gaat. In dat geval wordt de vloer en delen van de muur die onder de ondergrond zitten uitgemeten. Indien het opstijgend grondvocht is, dan wordt er gekeken of het water langs de klimnaad, de muur of de vloer zijn weg naar binnen zoekt. Indien dit het geval is dan wordt er geopteerd om drainage te steken. Afhankelijk van wat de testen opleveren zal dit gaan over een vloerdrainage, een randdrainage of een combinatie van vloer en wanddrainage.

Is het in huis, wordt er eerst gekeken of het vocht zich in een binnen of buitenmuur bevindt. Als het over een binnenmuur gaat, dan kan doorslaand vocht al uitgesloten worden. Mits er hiervoor regen moet binnen geraken langs de buitengevel.

Is het enkel langs onderen op de muur te zien en is er witte aanslag? Dan is het meestal opstijgend grondvocht. Er is een groot verschil tussen opstijgend grondvocht in een kelder of in huis. In een kelder komt dit voor omdat je onder de grondwater oppervlak zit. In huis is het te wijten aan een kapotte of slecht gestoken waterkering of door een overbrugging; een fout in de bouw.

Indien er kan aangetoond worden dat het over een overbrugging gaat, dan gaan ze als test een gat in de muur boren. Zo kunnen ze zien hoe diep het vocht al in de muur zit. Het komt vaak voor dat enkel het pleisterwerk nat is. Als dit het geval is dan moet enkel de natte pleister weggekapt worden en daarna op de correcte manier weer worden aangebracht.

Indien het over een slecht werkende waterkering gaat dan zal er gekeken worden hoe ernstig het probleem is. Is het heel ernstig, dan zullen ze opteren voor de methode van het onderkappen van de muur. Maar mits dit heel arbeidsintensief en duur is zal de vocht specialist ook nakijken of enkel inspuiten voldoende is.

Als de vochtplek in het midden van de muur begint en het is een buitenmuur, dan is er een grote mogelijkheid dat het op doorslaand vocht gaat. Hierbij ligt de oorzaak buiten; de gevel kan beschadigd zijn of hij wordt te veel aan slagregen blootgesteld en is verzadigd. In dit geval gaan ze over tot het impregneren van de gevel. Hiervoor moet de gevel proper zijn, nagekeken en gerepareerd worden als er beschadigingen zijn. Omdat dit ook redelijk arbeidsintensief is kan de kost snel oplopen als de gevel in slechte staat is. Na het impregneren is de gevel weer waterafstotend en kan de muur vanzelf uitdrogen. Hou er wel rekening mee dat het droogproces tot een jaar kan duren.

Is het geen enkel van de voorgaande gevallen en is de plek in een vochtige ruimte zoals de keuken, kelder of badkamer, dan is het waarschijnlijk condensatie vocht. Hierbij wordt er eerst gekeken of er voldoende ventilatie in de kamer aanwezig is. Want dit is heel belangrijk om damp uit de ruimte te verwijderen. Daarna wordt er gekeken met een warmte camera of er geen koudebruggen zijn. Dit zijn plekken op de muur die kouder zijn dan de omliggende muren. De oorzaak hiervan is meestal gelegen aan slechte installatie van ramen of deuren en door een slecht geïsoleerde muur. De meest voorkomende oplossing is hier om de ruimte te verwarmen en goed te ventileren. Op deze manier zal de ruimte uitdrogen en ben je van de muffe geur verlost.

Hou er wel rekening mee dat een vochtspecialist het vocht probleem oplost. Maar de opgelopen schade door het vocht, zal deze niet herstellen. Schade door het vocht zoals loskomende pleister en schimmel worden niet door een vochtspecialist aangepakt. Zij nemen de oorzaak weg en de rest van de behandeling of afwerking is voor eigen rekening.

Vochtproblemen zijn niet goed voor de gezondheid of voor de structuur van het huis. Die zijn ook niet van de goedkoopste. Hoe sneller je erbij bent, hoe sneller de werken kunnen starten. Ook zullen de werken kleiner zijn als je er vroeg bij bent. Zoals altijd, hoe kleiner de werken, hoe kleiner de kost. Niemand wilt toch ziek worden door vochtproblemen of grote structurele problemen met zijn huis krijgen? Dus schakel een vochtspecialist zeker in.