Schimmel in huis Antwerpen: 4 Gevolgen en risico's

Schimmels in huis zijn niet bepaald mooi om naar te kijken, maar kunnen ook erg schadelijk zijn, zowel voor uw gezondheid als voor de staat van uw woning. De schimmelsporen die worden verspreid komen in uw longen terecht door inademing en kunnen leiden tot gezondheidsklachten of bestaande klachten verergeren. Schimmels zijn daarnaast ook absoluut nefast voor de materialen waarop ze groeien. Zo zullen muren, metselwerk, pleisterwerk, behang en hout aanzienlijk lijden onder aanwezige schimmels. Schimmeld onstaan er meestal door vocht in uw huis en moeten opgelost worden door vochtbestrijding toe te passen.

Gevolg 1: Schimmels schaden uw gezondheid

Uit onderzoek blijkt dat het inademen van schimmelsporen kan leiden tot diverse problemen met de luchtwegen. Fysieke klachten en symptomen die vaak worden vastgesteld zijn benauwdheid, astmatische klachten, irritaties ter hoogte van de luchtwegen en hoestbuien. Vooral de zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum) vormt een gevaar omdat deze specifieke schimmel een hoge concentratie mycotoxine kan verspreiden. Mycotoxine komt in vele schimmelsoorten voor en is schadelijker naarmate de concentratie ervan hoger is. Ze kunnen ook huidirritaties en jeuk veroorzaken.

Mensen die al gevoelige luchtwegen hebben, kunnen bijzonder veel last krijgen van schimmels, omdat ze de bestaande klachten nog verergeren.

Gevolg 2: Schimmels tasten uw woning aan

Schimmels zijn absoluut niet gunstig voor het constructieve aspect van de oppervlakken waaraan ze zicht vasthechten. Schimmelvorming veroorzaakt initieel donkere plekken op behang en pleisterwerk. Op termijn worden deze ondergronden echter weker en zwakker, waardoor het oppervlak zal beginnen loslaten of afbrokkelen.

Schimmelplekken zijn bovendien erg moeilijk en gevaarlijk om te verwijderen. Reeds aangetaste materialen moeten in principe vervangen of opnieuw geverfd worden. Is de schimmel erg diep doorgedrongen, dan zal ook het pleisterwerk opnieuw moeten worden aangebracht.

Gevolg 3: Schimmels zijn ernstig gevaar voor houten structuren

Schimmels die zich op hout gevestigd hebben, zijn heel erg moeilijk te verwijderen. Bovendien zijn ze op termijn ook gevaarlijk voor de bouwkundige constructie van uw woning. Hout is erg gevoelig voor de huiszwam. De huiszwam (Serpula Lacrymans) is een schimmelsoort met een voorkeur voor een vochtige en warme omgeving. De huiszwam gedijt het beste in temperaturen van 3°C tot 26°C en heeft nagenoeg geen voedsel, water, lucht of licht nodig om zich te ontwikkelen. Deze zwam breekt op termijn meerdere houtsoorten af, in het bijzonder naald- en loofhout. Is uw woning gebouwd met veel hout, dan kan de huiszwam uiteindelijk de constructie van uw pand beschadigen!

Helaas kunnen ook andere schimmelsoorten de houtstructuur van uw woning aantasten. De sporen hechten zich vast in de structuur van het hout en zijn na verloop van tijd vrijwel onmogelijk te verwijderen. Het is dus erg belangrijk om te voorkomen dat schimmels niet bij het aanwezige hout in uw woning kunnen.

Gevolg 4: Schimmels trekken in materialen en textiel en verspreiden een muffe geur

In vochtige vertrekken met een gebrek aan ventilatie kan door de aanwezigheid van schimmels een muffe geur ontstaan. Deze geur wordt veroorzaakt doordat er meestal ook bacteriën in de schimmels aanwezig zijn. Staan er spullen in de vochtige ruimte, zoals boeken en textiel, dan zullen deze de hinderlijke geur absorberen en gaan ruiken. En dat is natuurlijk erg spijtig voor uw spullen.

Hoe schimmel voorkomen?

Schimmels kunnen alleen maar worden voorkomen, indien de oorzaak van de schimmels wordt bestreden. Hiervoor dient het onderliggende vochtprobleem dat de schimmels veroorzaakt, aangepakt te worden. Als u enkel de symptomen behandelt, dan zal de schimmel blijven terugkeren omdat de vochtige ondergrond waarin de schimmel zich kan nestelen blijft bestaan.

Wil u voorgoed van de schimmels in uw woning verlost zijn? Neem dan contact op met Vochtbestrijding Antwerpen?

Zo kunnen wij de precieze oorzaak van het vochtprobleem en de schimmels achterhalen en op gepaste manier actie ondernemen. Zo bent u niet alleen verlost van de symptomen, maar ook van de daadwerkelijke oorzaak.