Kelder waterdicht maken Antwerpen.

kelder waterdicht maken in Antwerpen

Kelder waterdicht maken als vochtbestrijding.Zoals de meeste wel weten zit een kelder gedeeltelijk of volledig ondergronds. Daardoor is er een verhoogd risico op vochtproblemen. Dit komt omdat er grondwater in de ondergrond zit die een manier wil vinden om naar binnen te komen. Vochtproblemen wil niemand hebben in zijn kelder. De kelder zal slecht ruiken, beschimmelen en de opgeslagen spullen of voedingswaren zullen hierdoor bederven.

Hieronder zal ik de meest voorkomende toepassingen voor het waterdicht maken van een kelder bespreken. We moeten de methodes wel verdelen onder categorieën, want niet elke methode zal de kelder vocht vrij maken. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een droge kelder, als in geen vocht en geen water, een droge kelder zonder stilstaand water maar nog steeds vocht. In dit artikel behandelen we hoe je de kelder waterdicht maakt Antwerpen.

Als eerst, hoe maak je de kelder volledig droog:

De kelder volledig droogmaken doe je door een bekuiping aan te brengen. Het principe van een bekuiping is niet zo moeilijk. Het komt erop neer dat alle wanden en vloeren worden bepleisterd met een waterdichte pasta. Om zeker te zijn dat deze methode werkt moet je een paar stappen volgen.

1) Als de kelder gaten of scheuren vertoond in de muren dan moeten deze eerst stofvrij gemaakt worden zodat deze kunnen opgevuld worden met een waterdichte cement. (Om problemen te vermijden moet je dit niet ineens willen doen.) Is het gat of scheur te groot, vul dit dan stap per stap op, zodat er geen krimp defecten verschijnen wanneer de cement uitdroogt.

2) Breng een primer aan zodat de waterdichte plaaster zich goed kan hechten. Dan worden de muren tot 3 keer ingesmeerd om een perfecte afwerking te bekomen. Tussen de smeerbeurten moet de plaaster uitdrogen.

3) Nadat de muren gedaan zijn is het tijd voor de keldervloer. Nadat de plaaster is aangebracht, kan je er opnieuw een egale vloerafwerking op aanbrengen naar eigen keuze.

De prijs voor deze techniek zit rond de 4.000 euro voor een normale kelder en kan oplopen tot boven de 10.000 euro.

Als tweede, een drainage inbouwen:

Met deze methode van kelderdrainage zal de kelder nog steeds vochtig zijn, maar je zal geen plassen stilstaand water of ineens een overstroming hebben. Bij deze methode wordt er een plastieken membraan dat lijkt op noppenfolie aangebracht op de vloer en wanden. Door de structuur van dit membraan zal het water de kanaaltjes volgen naar een verzamelput. Daar zal het water worden weggepompt naar een afvoerkanaal. Nadat het membraan is aangebracht, word er een nieuwe vloer in beton bovenop gelegd en nieuwe muren gebouwd.

Deze techniek wordt ook wel de box in box techniek genoemd. Je bent niet verplicht deze methode te gebruiken en je kan enkel voor vloerdrainage gaan zonder de muren te behandelen. Ook is er nog een 3de soort drainage waarbij er een gootje tegen de muur wordt voorzien die het water weg laat lopen naar de verzamelput. Dit is allemaal afhankelijk van welk vochtprobleem je juist hebt in de kelder.

Het enige minpunt aan deze techniek is dat de kelder altijd vochtig zal blijven onder en achter het membraan. Dan is het ook aangeraden een goede verluchting te plaatsen zodat alles kan uitdrogen om geen nieuw vocht probleem te krijgen.

De prijs voor deze techniek kan van 3.000 euro voor een gemiddelde kelder tot over de 10.000 euro voor een grote kelder oplopen. Alles is afhankelijk van welke drainage je toepast en hoe je kelder eruitziet.

Als derde, muren injecteren.

Dit kan je niet alleen voor keldermuren gebruiken, maar voor elke muur waar je last hebt van opstijgend grondvocht. Hierbij worden er gaten in de muur geboord om de 20 centimeter ongeveer. Na dat de gaten geboord zijn, zal de technieker met behulp van een drukvat een vochtwerend product in spuiten onder hoge druk. De druk zorgt ervoor dat het product diep genoeg in de muur doordringt. Dit product zal in de muur de stenen hydrofoob maken zodat er geen water meer langs kan opstijgen. Daarna moet je de muren laten uitdrogen. Dit kan je versneller door het pleisterwerk van de muur weg te kappen en de kamer goed te verwarmen en te verluchten.

Prijs: Dit kan je laten doen vanaf 100 euro de lopende meter.

Bijkomende info

Het is niet alleen grondwater dat de boosdoener is in een kelder. Verluchting is even belangrijk om de kelder waterdicht te maken. Bij een slechte of geen verluchting zal je ook vochtproblemen en/of schimmel problemen krijgen. Dit is niet alleen niet leuk, maar ook nog eens heel ongezond. Dus zie dat de kelder goed verlucht wordt om problemen en gezondheidsproblemen te vermijden. Dit kan je op 2 manieren doen.

  • Passief verluchten: Ventilatie roosters plaatsen die op zich voor verse lucht aanvoer zorgen, dit wordt passief genoemd, omdat je af hangt van de wind en andere factoren. De lucht wordt niet naar binnen geforceerd door iets mechanisch.
  • Actief verluchten: Een ventilatiesysteem plaatsen met ventilatoren die de lucht actief laten verversen en de lucht rondsturen in de kelder. Deze methode is natuurlijk enkel mogelijk als je toegang hebt tot elektriciteit in de muren waar je deze wilt steken, Zo niet dan zal je extra werk hebben om elektriciteit te voorzien.

Wil je uw kelder dichten doe dit dan vooral niet zelf. Er zullen sowieso altijd mensen zijn die dit zelf proberen, maar het is ten zeerste aan te raden dit door een professional te laten doen. Deze werken zijn moeilijker dan je denkt en 1 fout kan de situatie erger maken. De technische kennis die een vochtbestrijder heeft, is geen parate kennis die je op google kunt terugvinden. Zij zijn erin gespecialiseerd om het probleem te achterhalen en de perfecte methode voor uw probleem toe te passen. Dan kan je ook direct zeker zijn dat de werken correct zijn uitgevoerd, zodat je van een vocht en schimmel vrije kelder kunt genieten.

Vraag op voorhand vrijblijvende offertes aan bij verschillende vochtbestrijders om zo iemand te vinden die je betrouwt. Ook hebben andere vakmannen soms een andere werking of gebruiken ze andere technieken. Dus raad vragen bij verschillende speelt enkel maar in uw voordeel.