Vochtproblemen Antwerpen : prijs en oplossingen

Vochtproblemen in Antwerpen

Vocht, water en damp zijn zaken die natuurlijk zijn en overal voorkomen. Maar deze wil je niet in je muren of vloeren hebben want dan spreken we van een vochtprobleem. Dit kan heel veel oorzaken hebben. In dit artikel geven we een kleine opsomming van de soorten vochtproblemen Antwerpen en hoe je ze kan aan pakken

Meer informatie over vochtbestrijding Antwerpen: info, tips én prijzen

Soorten vochtproblemen Antwerpen:

Soorten vochtproblemen in Antwerpen

Het grootste probleem bij vochtproblemen Antwerpen is dat mensen zelf een diagnose stellen en dan zelf beginnen prutsen. Op die manier maken ze onnodige kosten en maken ze het probleem meestal erger. Het is belangrijk om een vochtexpert te contacteren voor een juiste diagnose en het verhelpen van het probleem. Dit zal u niet alleen geld maar ook tijd besparen.

Condensatievocht:

condensatievocht

Een vocht probleem komt niet altijd door fouten in de constructie. Ook kan de bewoner zelf het probleem veroorzaken. In de vochtige ruimtes in huis: (de badkamer, keuken, kelder, slaapkamer) is het nodig om te ventileren. Vele mensen denken daar niet aan en dan krijgen ze een vochtprobleem. Als je last krijgt van schimmels in de vernoemde ruimtes dan zal het meestal door condensatie komen. In de slaapkamer komt het vocht van onszelf. Je zal het misschien niet geloven maar door te zweten en te ademen maken we de ruimte vochtig. In de keuken hebben we de waterdamp van te koken en in de badkamer van ons te wassen. Als waterdamp niet goed wordt afgevoerd dan gaat deze zich op de muren zetten. Water zal in de muur dringen en zo krijg je schimmels. In de slaapkamer is het voldoende om te ventileren door een ruit open te zetten. De andere ruimtes is het aan te raden om een actieve ventilator te steken die de damp afvoert. Lees meer over condensatievocht

Doorslaand vocht:

Doorslaand vocht

Als er effectief vochtplekken zichtbaar zijn op de buiten- of binnenmuur, dan heb je last van doorslaand vocht. Dit probleem komt vooral bij oudere gebouwen voor waarbij de gevel door ouderdom niet meer waterafstotend is.

Dit vocht probleem kan opgelost worden door de muren langs buiten te impregneren. De muur wordt dan gereinigd en er wordt een waterafstotende coating over de gevel gespoten. Dit zal voorkomen dat er nog verder water kan insijpelen. Je mag rekenen dat impregneren van de gevel tussen de 10-15 euro de vierkante meter zal liggen.

In het geval dat de gevel in te slechte staat is, wordt er geopteerd om een nieuwe gevelbekleding te plaatsen. Dit is perfect te combineren met extra isolatie zodat de woning ook energiezuiniger wordt. Hierbij is crepi een veelgebruikte methode. Eerst wordt er een kassement gemaakt waar er isolatie in wordt gestoken. Dan wordt er een dampscherp aangebracht met een wapeningsnet en daarop wordt de crepi gespoten. De gevel zal wel een 5-tal cm dikker worden dus moet er ook gekeken worden dat de vensterbanken nog voldoende uitsteken. Je kan dit ook zonder extra isolatie laten doen.

Deze oplossing zal een 90-150 euro de vierkante meter kosten.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht

Als het vochtprobleem zich enkel voordoet aan de onderkant van de muur, dan spreken we over opstijgend grondvocht. Dit komt heel vaak voor bij oudere huizen waarbij de fundering niet meer waterdicht is en de waterkering ontbreekt of kapot is door ouderdom. Opstijgend vocht kan op twee manieren worden opgelost.

Dit probleem wordt vaak aangepakt door de muren te injecteren met een chemisch product, dat zal maken dat er een chemische barrière komt tussen het grondvocht en de muur. Voor deze methode moeten er om de 10-20 cm gaten in de muur worden geboord op een rechte lijn. Het product wordt dan met behulp van een drukvat in deze gaten gespoten en in de stenen geforceerd. Mensen proberen dit vaak zelf te doen om geld te besparen en gieten het product dan in de gaten met een trechter. Spijtig genoeg als de muur al te vochtig is zal dit niet werken. De stenen moeten dit product opnemen om zo een volledige chemische barrière te maken. Als de stenen al vol zitten met water dan zal het product er niet in geraken, daarom gebruikt een expert een drukvat. Door de druk wordt het vocht vervangen door het chemisch product.

De kostprijs voor deze techniek is 100 euro de lopende meter

De tweede methode is onderkappen en dit is direct een heel drastische maatregel. Bij onderkappen worden er horizontale sleuven in de muur gemaakt waarbij de fysieke vochtkering wordt vervangen. Mits er hierbij echt een gat door de muur wordt gemaakt, is dit heel gevaarlijk voor de stabiliteit van het huis. Daarom wordt dit maar meter per meter gedaan en gebruiken ze steunpunten om de muur te ondersteunen. Dit maakt dat dit een heel tijdrovende klus is, die enkel door een erkent vakman mag gedaan worden.

De kostprijs van deze behandeling komt op 100-150 per lopende meter.

Vocht door lekkages:

Vocht door lekkages

Er zijn altijd vochtproblemen die niet te verklaren zijn door de oorzaken die hierboven zijn beschreven. Dan is er een grote kans dat het problemen zijn door een lek in de leiding of afvoerbuizen. Spijtig genoeg is het niet gemakkelijk om een lek op te sporen, mits de leidingen onder de grond of in de muur lopen. Ook kan het jaren duren voor je de gevolgen van een lek opmerkt. Heb je geen idee waar het vocht vandaan kan komen? Dan is het aan te raden een specialist in lekdetectie in te schakelen. Zij hebben speciale apparatuur waarmee ze het vocht kunnen meten, om zo de locatie te ontdekken.

De prijs voor een grondige lekdetectie ligt tussen de 300-400 euro.

Bouwvocht:

bouwvocht

Bij de bouw van een huis wordt een immense hoeveelheid water gebruikt. Hierbij spreken we niet over een paar liter maar echt duizenden liters. Het is dan ook logisch dat het huis moet uitdrogen eenmaal het gebouwd is. Dit kan je doen door jouw nieuwbouw veel te verluchten en gebruik te maken van een ontvochtiger. Hou je hier geen rekening mee? Dan zal je de gevolgen heel snel opmerken. Schimmel op de muren en loskomend pleisterwerk is een veel voorkomend probleem bij huizen die niet genoeg uitgedroogd zijn. Zeg nu zelf, dit wil je toch niet in een nieuwbouw?

Dit waren de meest voorkomende vocht problemen en hun oplossingen. Onthoud vooral 1 ding, een vochtexpert kan snel een diagnose vormen en u op de goede weg helpen. Dus eenmaal je denkt met een vochtprobleem te zitten, laat een expert komen voor een vochtanalyse en een offerte. Leuk om te weten is: een vochtanalyse is gratis en de offerte ook. Het is pas wanneer er echt moet gekeken worden met apparatuur, zoals bij lek detectie dat ze u iets aanrekenen.

Water in kelder

Je komt de kelder binnen en je ruikt direct een muffe of rioolput geur. Ken je het? Zo ja, dan heb je last van een vocht probleem in de kelder. Er zijn verschillende oorzaken voor water in de kelder in Antwerpen. De hoofdoorzaak is meestal opstijgende grondvocht of doorslaand vocht.