Kelderdrainage Antwerpen
Niets is meer ambetant dan een kelder hebben waar het vochtig is, er schimmel op de muren of vloer groeit en in het slechtste geval water die in uw kelder loopt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit op te lossen. In dit artikel zullen we specifiek hebben over kelderdrainage om uw kelder waterdicht te maken.
Om te beginnen zijn er verschillende methoden om een kelder te draineren. De bekendste en meest gebruikte methoden zijn:
- Randdrainage.
- Vloerdrainage.
- Wanddrainage.
Randdrainage Antwerpen:
Wanneer het vocht langs de naad tussen de betonnen keldervloer en de stenen muur binnenkomt, ook wel de klimnaad genoemd, dan is randdrainage de eerste keus. Het grondwater komt langs die naad binnen omdat de betonnen vloer geen water doorlaat, dus kruipt het omhoog tot het een poreuze substantie tegenkomt. In dit geval is het dus het cement dat in de naad zit. Normaal is cement nooit volledig waterdicht en zal het altijd de zwakke schakel in de kelder zijn.
Bij randdrainage gaan ze onderaan de muur tegen de vloer een stenen goot metsen. Hier wordt een speciaal cement gebruikt dat volledig waterdicht is. Die waterdichte goot zal het insijpelend water opvangen en afvoeren naar een verzamelput. Die put wordt voorzien van een dompelpomp met een automatische sensor zodat deze aanschiet wanneer er water in de put loopt. Die zal dan het water oppompen en afvoeren via buizen naar buiten. Meestal wordt de afvoer aangesloten op het riool. Maar in principe zou dit ook op de regenput kunnen aangesloten worden, om bijvoorbeeld de tuin te wateren of om uw wc door te spoelen.
Hou er wel rekening mee dat randdrainage enkel werkt als je een onbeschadigde en niet poreuze betonnen vloer hebt. Indien je toch een poreuze (zuigende) vloer hebt, dan hebben we een andere methode die hieronder verder wordt uitgelegd.
Vloerdrainage Antwerpen:
Bij poreuze vloeren komt het water langs de vloer omhoog. Dit komt omdat de druk van het grondwater het vocht langs de poreuze vloer naar binnen duwt. Hierbij zou een randdrainage dus duidelijk niet helpen en moet er voor een andere oplossing worden gekeken.
Deze oplossing komt door een speciaal membraan op de ondergrond te voorzien. Op het eerste zicht lijkt dit op noppenfolie, dat iedereen wel kent en als klein kind graag met gespeeld heeft. Door de kanaalstructuur van dit membraan zal het water via de kanaaltjes naar een verzamelput lopen.
In die put wordt opnieuw een dompelpomp voorzien, meestal uitgerust met een automatische sensor die het water zal afpompen wanneer dit nodig is. Deze pomp is dan op een afvoerkanaal aangesloten zoals de riolering.
Natuurlijk is een noppenfolie geen zicht in de kelder, dus wordt er boven de noppenfolie een nieuwe vloer aangelegd. Meeste opteren opnieuw voor een betonnen vloer omdat dit het handigst is in een kelder. De folie is heel sterk en zal zijn werk (water afvoeren) onder de nieuwe vloer blijven doen. Op deze wijze heb je opnieuw een heel mooie vloer, die vooral droog zal blijven. Vanaf dan kan de kelder op het gemak verder uitdrogen en zal deze terug aangenaam worden om in te komen en dingen in op te bergen.
Wanddrainage Antwerpen:
In heel erge situaties van opstijgend en insijpelend vocht zullen de twee voorgaande methodes niet werken en zal een veel intensievere methode nodig zijn. Wanddrainage wordt toegepast wanneer er zowel problemen zijn met vocht langs de muren en de vloer. Hierbij laat de bekuiping het afweten. Bekuiping is de pleister laag in kelders die normaal niet waterdoorlatend is. Als deze laag het laat afweten door ouderdom of door scheuren in de pleister, is het in dat geval op te lossen met de box in box methode. Dit is een combinatie van wanddrainage en vloerdrainage. Wandrainage kan niet alleen worden geïnstalleerd, dit wordt enkels als combinatie geplaatst.
Net zoals ik hiervoor uitgelegd heb bij vloerdrainage gaan we een noppenmembraan installeren tegen de muur. Dit membraan wordt op de oude muur geplaatst en dit zal het water dat door die muur komt opvangen en afvoeren naar de vloer. Het muurmembraan moet perfect aansluiten op het vloermembraan zodat het water zijn weg kan vervolgen naar de verzamelput. Daarna wordt er een nieuwe muur tegen het membraan gebouwd en een nieuwe vloer boven het vloermembraan gelegd. De kelder zal er terug als nieuw uitzien en je kunt de wateroverlast en geurhinder vaarwelzeggen.
Hou er wel rekening mee dat je de kelder niet 100% laat in boxen want je hebt nog steeds toegang tot de verzamelput nodig. Oké, het is een automatische pomp maar alles kan kapotgaan en het zou erg zijn moest je de nieuwe vloer moeten openbreken voor aan de pomp te kunnen.
Prijzen drainage:
De handige Harry’s onder ons zouden dit waarschijnlijk zelf willen doen om geld te besparen. Ik raad u toch ten zeerste aan om een professionele vakman te contacteren. Dit gaat echt om een precisie werk en je wilt later niet met de gebakken peren zitten dat het mislukt is. Ook is het heel moeilijk als je geen expert in vochtbestrijding bent om te zien vanwaar het water komt. Water staat erom bekend om niet altijd de meest logische route te volgen, waardoor je u wel eens grondig zou kunnen vergissen wat je juist nodig hebt van methode om uw probleem op te lossen.
Er is niet echt een vaste prijs voor drainage methodes omdat de prijs heel afhankelijk is van verschillende zaken:
- De grootte van uw kelder
- Welke methode er nodig is
- Complexiteit van de werken
- Hoe erg is het vochtprobleem
Zoals je ziet zijn er meerdere factoren die de prijs kunnen beïnvloeden. Maar om een ruime schatting te geven voor een normale alledaagse kelder mag je toch zeker rekenen op 3.000 euro. Dit kan oplopen tot 10.000 euro. Daarom laat je best een aantal vakmannen komen om de schade en oorzaak te onderzoeken, zodat je weet wat er moet gebeuren, hoe ingrijpend de werken zijn en vooral hoeveel het gaat kosten. Offertes zijn altijd vrijblijvend en dan kan je een goede vakman zoeken waar jij u goed bij voelt voor uw project.