Gevel impregneren Antwerpen

gevel impregneren in Antwerpen

Wanneer je last hebt van vochtproblemen in de muren van je huis en het is door doorslaand vocht of een zwaar verontreinigde gevel door mossen of algen. Dan is gevel impregneren in Antwerpen als vochtbestrijding techniek een goede oplossing. Door te impregneren zal de gevel voor jarenlang beschermd zijn tegen de weersomstandigheden en is het vochtprobleem heel snel opgelost. In volgend artikel gaan we het hebben over wat impregneren is, hoe dit gedaan wordt en wat het kost.

Wat is het?

wat is impregneren gevel

De gevel impregneren betekent dat er een vloeistof op de buitenmuur wordt aangebracht die waterafstotend is, meestal door het erop te spuiten onder druk. Daardoor trekt de vloeistof in de stenen waar er een reactie plaats vindt. De reactie is dat er een waterafstotende laag op de buiten zijde van de stenen wordt gevormd. Het is een soort van barrière die zorgt dat vuil, mos en water afgestoten wordt. Maar de gevel zal nog steeds kunnen ademen en uitdrogen. Het is heel belangrijk dat de gevel kan ademen, want moest dit niet meer kunnen dan zou je vochtprobleem nooit opgelost raken. De gevel wordt wel ingespoten maar het vocht dat in de muur aanwezig is verdwijnt niet van zelf.

Hoe gaat het in zijn werk?

werking muren impregneren

Voordat je kunt impregneren moet je een aantal voorbereidende werken doen. Hieronder zal ik deze kort toelichten.

  1. De gevel moet geïnspecteerd worden op mos, verontreiniging en op schade. Maar wat ook heel belangrijk is, is uit welk materiaal de gevel werd opgebouwd. Want niet elk materiaal kan geïmpregneerd worden
  2. Na de inspectie moet de gevel gereinigd worden en/of hersteld worden. Op een vuile ondergrond kan je niet impregneren, want dan trekt de vloeistof niet in de poriën van de gevel. Dus dit is van heel groot belang. Maar het is even belangrijk om de voegen en stenen eerst te herstellen, indien ze in slechte staat zijn. Voor je aan dit reinig- of herstelwerk begint. VERGEET NIET om de ramen en deuren te bedekken met plastiek folie! Je wilt deze toch niet beschadigen terwijl je bezig bent?
  3. Nadat voorgaande stappen zijn doorlopen en alle werken zijn uitgevoerd, zal het impregneermiddel met een speciale sproeier op de gevel worden verneveld. Je kan uit verschillende producten kiezen. Dus overleg met de specialist wat het beste bij je gevel past. Ook is er veel verschil tussen impregneermiddelen, afhankelijk van de eisen die je zelf stelt en hoe duur je wilt gaan. Het is aan te raden om voor een product met hoge kwaliteit te kiezen, want hier zal je op lange termijn je profijt uit halen. Hoe hoger de kwaliteit van het product, hoe langer de werking blijft.

Waarom is impregneren zinvol?

voordelen imprgneren
  • Dit voorkomt doorslaand vocht in de gevel en maakt dat jouw huis geen vochtprobleem krijgt. Hierdoor kan je ook geen vorstschade ondervinden aan de gevel. Het vocht in de muur kan in de winter bevriezen en uitzetten, wat barsten en scheuren veroorzaakt
  • De levensduur van je gevel wordt aanzienlijk verlengd, omdat deze minder wordt blootgesteld aan de weersomstandigheden
  • De gevel is gemakkelijker te onderhouden. Door het impregneren van de gevel, zal er minder snel vuil en mos zich vastzetten aan de muur. Moest er toch moeten gereinigd worden dan is dit veel gemakkelijker. Het vuil hecht zich dan niet goed waardoor je het er gewoon kunt afspoelen.
  • De waarde van jouw huis zal licht stijgen. Een mooie gevel geeft uw woning een betere uitstraling. Voor een toekomstige koper zal dit een meerwaarde zijn.

Spijtig genoeg zijn er ook nadelen:

nadelen impregneren muren
  • Spijtig genoeg is impregneren geen eenmalig iets, je mag er van uit gaan dat je dit proces meerdere keren zal moeten herhalen. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de kwaliteit van het product, wordt er verwacht dat dit proces +- 10 jaar goed blijft. Meestal zal de vakman die je gevel heeft geïmpregneerd je een garantie geven van een paar jaar.
  • Zoals je hierboven bij “hoe gaat het in zijn werk” gelezen hebt, moet de gevel nagekeken worden of deze proper en in goede staat is. Daarbij kan het zijn dat de gevel eerst moet gereinigd of hersteld worden. Dit brengt natuurlijk een extra en meestal onverwachte kost met zich mee
  • Een geïmpregneerde muur kan niet geschilderd worden, want deze is hydrofoob dus zal de verf worden afgestoten in plaats van te hechten. Ook andere gevel werken kunnen bemoeilijkt worden door deze methode te gebruiken.

Kost:

prijs gevel impregneren

De algemene kostprijs van deze methode wordt tussen de 8 en 12 euro per vierkante meter geschat. De prijs is niet precies te schatten, mits elke gevel anders is. De grootte, hoe goed bereikbaar de gevel is en welk middel je wilt gebruiken kan de prijs beïnvloeden. Wel is het zo, dat hoe groter de gevel, hoe goedkoper de prijs per vierkante meter wordt. Impregneren is niet iets wat je zelf kunt doen want je hebt er de uitrusting niet voor. Ook wil je dat het goed gedaan wordt zodat je vocht probleem niet verergerd.

Nuttige tips:

tips impregneren gevel
  • Impregneren geeft geen 100 procent garantie dat je vocht problemen van de baan zijn. Laat de muur eerst nakijken door een vocht specialist om zeker te zijn dat het om doorslaand vocht gaat, want tegen opstijgend vocht of condensatie vocht gaat dit niks uithalen. Vochtspecialisten kunnen uitmeten wat uw vochtprobleem is en hoe het komt. Dus dit zijn de aangewezen mensen om u de juiste methode voor te stellen.
  • Controleer heel goed of de gevel geschikt is voor deze methode. Bij de meeste gevelmaterialen zal dit geen probleem geven. Hout, crepi en baksteen zijn materialen die geschikt zijn voor impregnatie. Maar sommige materialen mogen zeker niet geïmpregneerd worden. Het soort materiaal speelt ook een rol om het juiste impregnatiemiddel te kiezen. Mits dit heel belangrijk is om het project te doen slagen, laat je werk het best over aan een specialist.
  • Als laatste, bij regen- of vriesweer kan en mag er niet geïmpregneerd worden. De natte muur zal het product niet deftig opnemen en het product zal dus zijn werk niet kunnen doen. Daardoor wordt er in de winter dus nooit geimpregneerd.