Waterkering muur in Antwerpen
Waterkering in Antwerpen is veel voorkomend… en iedereen kent wel opstijgend vocht. Grondvocht dat langs de fundering en muur omhoog kruipt en daar de muren aantast, waar het schimmels, een muffe geur en verkleuringen zal vormen. Het is om dit tegen te gaan dat er een waterkering in de muren van huizen wordt voorzien als vochtbestrijding. Dit een laag roofing, kunststof, dpc folie, vochtwerende mortel die op de eerste laag stenen waterpas wordt aangebracht. Toch komt opstijgend grond vocht nog veel voor in huizen. Ik zal u kort uitleggen wat waterkering onmisbaar maakt in huis en waarom dit vocht probleem nog altijd actueel is.
Geen waterkering Antwerpen
Bij heel oude huizen zit er geen vochtkering in de muren, vroeger dacht men niet dat dit nodig was, toen was dit ook nog zo geen probleem mits er ook niet geïsoleerd werd. Een huis was in die tijd zo lek als een zeef en droogde vanzelf uit, door alle spleten en kieren in de woning die wind doorlieten.
In de jaren na de 2de wereldoorlog kwam hier verandering in en begonnen ze te merken dat nieuwe woningen toch vochtproblemen gingen vertonen. Dit kwam omdat de woningen beter gebouwd weren en de ramen van betere kwaliteit waren. Vanaf dan begonnen ze met viltpapier dat in teer gedrenkt was te gebruiken. Voor die tijd werkte dit goed en was dit een grote verbetering. Spijtig genoeg hebben ze toen niet gedacht dat de gebouwen 60 of 70 jaar later nog zouden bestaan. Viltpapier is en blijft een soort papier en papier vergaat na de jaren. Heel veel oude woningen beginnen nu vochtproblemen te hebben omdat het papier volledig vergaan is. Ook werden er toen nog geen spouwen in de muren aangebracht wat maakt dat vocht sneller vrij spel krijgt in de muur.
Hoe kan je nu zeker weten of je een vocht kering hebt en of deze in goede staat is? Normaal gezien kan je de vochtkering achter de plinten zien zitten. Indien de muur volgens de regels is opgebouwd, zal de pleisterlaag boven de vochtkering stoppen en zal de vloer er onder zitten. Dit wordt zo gedaan om geen overbruggingen te krijgen. In dien je daar niks ziet zitten, mag je ervan uitgaan dat je geen vochtkering hebt.
Bij alle woningen na 1980 is het verplicht om vochtkering in de muur te hebben. Toch kan deze best eens nagekeken worden, want alles kan vergaan en het is dan ook al maximum 39 jaar oud.
Bij nieuwbouwwoningen gaan ze zelf nog verder en wordt er echt opgelet dat het water nergens kan binnenkomen, nu dat we veel meer over vochtproblemen weten wordt er echt ingezet om dit nooit meer voor te hebben.
Gevolgen van geen vochtkering
Als er geen vochtkering aanwezig is zal je sowieso met vochtproblemen te maken hebben. Vocht problemen zijn niet enkel schadelijk voor de gezondheid, maar ook voor je huis zelf. Vocht zal na lange tijd de structuur van de woning aantasten. Veel mensen geloven niet dat vocht slecht is voor de inwoners en doen dus niks aan het probleem, meestal omdat het te duur is of ze het niet erg vinden om zo te leven. Vocht zelf is niet de boosdoener voor je gezondheid maar het is de schimmel die door het vocht in je huis aanwezig is, die zorgt voor vele lichamelijke klachten. Dit kan gaan van een simpele loopneus en niezen tot chronische astma of een zware longontsteking doordat de schimmelsporen zich in de longen vestigen. Als het over zwarte schimmel gaat in huis dan kan dit zelfs dodelijk zijn. Lange blootstelling aan zwarte schimmelsporen zal u zo erg verzwakken en ziek maken dat je eraan kan sterven. Indien je een vocht probleem hebt, laat dan zo snel mogelijk een vochtexpert langs komen om een vochtanalyse en oplossing op te stellen.
Kan je de vochtkering herstellen?
Er zijn 2 methoden om vocht tegen te gaan die door een slechte vochtkering of het ontbreken ervan voortkomt. Meestal wordt er eerst gekeken of de muur niet kan ingespoten worden tegen het vocht. Dit is de gemakkelijkste manier om dit probleem op te lossen. Bij deze methode worden er om de 10-15 centimeter gaten in de muur geboord net boven de vloerpas. Deze gaten dienen in rechte lijn die waterpas met de vloer loopt geboord te worden van elkaar. Dan wordt er onderdruk een chemisch middel in de gaten gespoten, die in elke steen zal dringen rond het gat. Eenmaal het product opgedroogd is zal deze een chemische barrière vormen tegen het vocht. Indien er voor de methode gekozen wordt is het ook goed om te weten dat je de muur erna nog moet laten drogen. Het vocht dat er al in zit zal vanzelf moeten uitdrogen. Dit kan je wel een handje helpen door het pleisterwerk weg te kappen, zodat de muur beter kan ademen of door een ontvochtiger in de kamer te plaatsen. Hou er rekening mee dat het tot een jaar kan duren voor de muur volledig droog is.
De 2de methode wordt onderkappen genoemd. Hierbij wordt de een gleuf gemaakt door de muur en wordt er een nieuwe waterkering geplaatst. Dit is een heel arbeidsintensieve manier maar wel de meeste effectieve manier om de waterkering of het vochtprobleem op te lossen. Mits er dit een structureel werk is aan de stabiliteit van het gebouw kan dit niet snel gedaan worden. Dit wordt meter per meter gedaan en ondertussen moet de muur ook ondersteund worden. Het is heel belangrijk om dit enkel door een expert te laten doen, want je zou je huis kunnen laten verzakken als je te veel wegkapt of de muur verkeerd ondersteund. Hierbij moet je vooral opletten dat de vochtkeringen elkaar goed overlappen om zo een perfecte vochtkering te krijgen. Dan wordt de sleuf dichtgemaakt met een vochtwerende mortel om u huis zo nog een 2de bescherming tegen het vocht te geven.
Indien je vochtproblemen in huis hebt, kijk dan eerst de waterkering na. Veel is dit de boosdoener en is het best dat je er zo snel mogelijk bij bent. Een vocht expert zal kosteloos een vochtdiagnose komen stellen zodat je zeker weet vanwaar je probleem komt.