Condensatievocht Antwerpen

condensatievocht Antwerpen

Een ander vochtprobleem dat je in uw huis kunt hebben is condensatievocht Antwerpen. Zoals je in de naam kunt lezen gaat dit over condensatie. Dit is vochtige lucht die op een koud oppervlak afkoelt en dan waterdruppels vormt. Dit kan op een muur zijn of een raam, maar in principe kan elk koud oppervlak dit voorhebben. Het doet zich vooral voor in vochtige ruimtes die te weinig verlucht worden, zoals kelders, keukens en badkamers.

Lees meer over Vochtproblemen in huis in Antwerpen

Gevolgen condensatievocht Antwerpen:

gevolgen van condensatievocht

De waterdruppels die worden achter gelaten door de condensatie kunnen niet opdrogen omdat er geen of te weinig verluchting is. De enige route die het water kan volgen is in de muur trekken. Zo wordt de muur vochtig en beginnen de problemen. De bepleistering kan beschadigt raken en beginnen opbollen. Op vochtige muren kan er schimmelvorming optreden en de ruimte zal vooral heel muf beginnen ruiken. Een muffe geur is meestal een indicatie dat je met een vochtprobleem zit, het is dan ook aan te raden om op onderzoek uit te gaan naar de andere tekenen die bij vochtproblemen horen.

Als je last hebt van condensatievocht dan is dit altijd een teken dat er onvoldoende geventileerd wordt of dat er koudebruggen in de muur aanwezig zijn. Koudebruggen zijn plekken op de muur waar het kouder is dan de rest van de muur. Dit kan komen door een onderbreking van de isolatie in de spouw. Hou er wel rekening mee dat er in kelders vaker een vochtprobleem voorkomt maar daarvoor is het niet per se condensatievocht. Opstijgend grondvocht of doorslaand vocht komen ook heel veel in kelders voor.

Hoe weet je zeker dat het condensatievocht Antwerpen is?

wat is condensatievocht

Condensatievocht is niet gemakkelijk te constateren. Het is niet omdat je muur vochtig is dat het om condensatievocht gaat. Vaak is het opstijgend grondvocht; wat gemakkelijk te herkennen is, omdat het altijd aan de onderzijde van de muur begint en na verloop van tijd hoger kruipt. Ook kan het doorslaand vocht zijn, wat overal op de muur kan voor komen. Dit is dan ook moeilijker te onderscheiden van condensatie. Vooral in kelders is het moeilijk om uit te maken met welk vochtprobleem je nu juist zit, want je kan de buitenmuur niet controleren om te zien of er aan de buitenkant sporen van schade zijn. Dit zou dan weer op doorslaand vocht wijzen.

De enige manier om het zeker te weten is een vochtexpert in te schakelen, die op basis van metingen kan uitmaken over welk vochtprobleem het gaat.

Koudebruggen:

Koudebruggen

Het komt vaak voor dat koudebruggen aan de oorzaak liggen van condensatie problemen. Dit is een fenomeen waar er in de constructie warmteoverdracht plaatsvindt met de buitenlucht of andere ruimtes. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de isolatie niet goed is aangebracht of onderbroken is in de spouw. Maar een vervuilde spouw met cementbaarden kan ook warmte doorgeven naar buiten toe. Er zal dan op de muur plekken ontstaan waar de temperatuur beduidend lager is dan de omliggende muur. Dit zou je zelf zonder te meten moeten kunnen voelen, omdat het niet over een paar graden maar een groot verschil gaat. Door die koude plekken zal er condensatie vorming op de muur ontstaan.

Indien je zeker wilt zijn dat je met een koudebrug zit kan je altijd iemand met en thermische camera laten komen. Zo zal je visueel de koudebruggen kunnen zien en weet je ook direct hoe erg het met de muur gesteld is.

Hoe kan je het bestrijden?

condensatie bestrijden

Bij dit vochtprobleem moet je de oorzaak wegnemen en dan de muur laten uitdrogen. Afhankelijk van de dikte van de muur en hoe erg het vochtprobleem is kan dit tot een jaar of langer duren. De oorzaak wegnemen kan je op verschillende manieren doen, maar de meest voorkomende is het plaatsen van een goed ventilatiesysteem. Ventilatie kan je heel veel problemen besparen en zou eigenlijk standaard in vochtige ruimtes zoals de keuken, badkamer en kelder moeten zitten.

Indien dit niet het geval is installeer dit dan zo snel mogelijk, want ik denk dat je liever vochtproblemen vermijdt dan dat je ze achteraf moet oplossen.

Indien het probleem aan koudebruggen gelegen is en dit is aangetoond, dan is de enige oplossing om de muur opnieuw te isoleren. Dit is wel een ingrijpende bestrijding die zeker niet goedkoop is. Als het om een kleine ruimte gaat kan je ook altijd voor een vochtvreter opteren.

Maar zoals bij alle vocht problemen is het aan te raden een vocht expert te raadplegen. Zij kunnen de juiste diagnose stellen en de complexe job tot een goed einde brengen. Vraag gerust meerdere offertes en vergelijk ze, om zo de juiste vakman voor uw probleem te vinden.