Waterdichting Antwerpen?

waterdichting in antwerpen

Water, daarbij denk je direct aan een rustig meer, de oceaan, een lekker bad. Maar wist je dat regen en water in het algemeen heel schadelijk kan zijn voor je woning. Daarom is het heel belangrijk dat uw woning goed waterdicht is door vochtbestrijding, zodat vloeistoffen niet in de woning kunnen binnendringen. Waterdichting is belangrijk in Antwerpen… Daarom zal ik u In dit artikel uitleggen waar de waterdichting zeker moet aangebracht worden.

Welke plaatsen moet je waterdicht maken - Waterdichting Antwerpen?

waterdicht maken

Elk huis heeft verschillende plaatsen die goed waterdicht moeten zijn. De meest kritieke plaatsen zijn de volgende:

1. Het dak

dak waterdicht maken

De belangrijkste plek is sowieso het dak. Dit wordt het meest bloot gesteld aan de regen en moet de regen ook afvoeren naar de dakgoot. Het is dus wel normaal dat dit 100 procent waterdicht moet zijn. Een dak wordt waterdicht gemaakt met roofing, EPDM-folie of een vloeibare vorm van waterdichting. Deze 3 soorten zorgen ervoor dat er geen water kan binnekomen langs het dak, maar wat zijn deze materialen:

  • Roofing of bitumineuze waterdichting: Doormiddel van rollen met bitumen vellen, een combinatie van aardolie met polyester of glasvlies, wordt het dak volledig waterdicht gemaakt. Dankzij de flexibiliteit van het product passen de vellen zich perfect aan de dakvorm aan. Dit wordt door te branden of te lijmen aan het dak bevestigd. Beide methode voor bevestiging hebben hun voor- en nadelen. Ik zelf zou voor lijmen opteren want branden geeft het nadeel dat je dak in brand kan vliegen, lijmen zal iets duurder zijn maar is een pak veiliger en moet dan niet door een expert worden gedaan.
    Het nadeel aan roofing is dat dit product afziet van de uv-stralen en na een tijd zal moeten vervangen worden
  • EPDM: EPDM is een waterdichting op basis van een membraan dat uit 1 laag rubber bestaat. Deze waterdichte stof is bestand tegen UV en tegen hoge of lage temperaturen. Deze waterdichting heeft een heel lange levensduur en is gemakkelijk aan te brengen. Het is ook een ecologisch product dat financieel heel voordelig is als je het op lange termijn bekijkt.
  • Vloeibare waterdichting: Dit is een waterdichting die van consistentie heel hard op verf gelijkt, het wordt ook met een borstel aangebracht. Het grote voordeel van deze methode is dat het niet uitmaakt of het dak een rare vorm of een dakkoepel heeft. Elke hoek kan ermee ingesmeerd worden en het geeft een gelijkmatige dekking. Deze methode wordt vooral gebruikt wanneer de voorgaande methodes niet werken omdat er te veel moeilijk af te dichten plekken aan het dak zijn, zoals dakkoepels, opkanten of lichtstraten, welke niet met gewone water dichting kunnen gedicht worden.

2. De badkamer

waterdicht maken badkamer

De badkamer is één van de vochtigste kamers in een huis. Het is dan ook belangrijk dat er hier maatregelen worden genomen om het vocht uit de muren te houden. Bij een nieuwbouw is het aan te raden de muren te behandelen met een vochtwerende cementering. Pas wel op dit is niet hetzelfde als een waterdichte cementering. Daarom is het nodig om een waterdicht membraam te plaatsen nadat het cement uitgedroogd is. Hierop kan je dan de betegeling of andere soort van muurafwerking bevestigen. Door deze manier zal de muurafwerking niet loskomen door het vocht en wordt de muur ook beschermd van het vocht.

Als het om een badkamerrenovatie gaat, heb je nog andere manieren om de badkamer waterdicht te maken. Je kan met een elastisch membraan, bouwplaten, cement boards of afdichtingsmatten werken, het materiaal dat het beste is voor jouw renovatie hangt af van de staat van de te renoveren badkamer. Het is dan ook aan te raden een specialist te raadplegen.

3. Waterdichte kelder

kelder waterdicht maken

Water in de kelder is een vaak voorkomend probleem. Dit komt omdat de kelder onder het grondoppervlak ligt en het grondwater een druk uitoefent op de keldervloer en kelderwand. Als je last hebt van vocht of water in de kelder is het heel belangrijk dat deze gedicht wordt. Hierbij moet je eerst de muren en keldervloer heel goed controleren op scheuren en barsten langs waar het water kan binnenkomen. Indien er beschadigingen gevonden worden moeten deze eerst opgevuld worden met vulmiddel. Een kelder kan nooit waterdicht worden gemaakt zonder de beschadigingen te repareren. Er zijn verschillende manieren om een kelder waterdicht te maken:

  • Bekuiping: Bekuipen is de kelder waterdicht cementeren. Dit wordt met een speciale waterdichte cement afgewisseld met fixeerlagen gedaan, er zijn meerdere lagen nodig om tot een volledige dichting te komen Bij oudere kelders wordt de binnenzijde bekuipt. Bij kelders in een nieuwbouw zal men opteren om ze langs buiten te bekuipen. Zo is de kelderwand altijd vrij van vocht en kan deze niet beschadigt raken door het water. Bekuiping is arbeidsintensief en niet goedkoop.
  • Drainage: Wanneer bekuiping niet voldoende is om het probleem op te lossen dan wordt er voor drainage geopteerd. Je hebt 3 soorten drainage, wanddrainage, vloerdrainage en rand drainage. Afhankelijk van waar het probleem zich bevindt zal men voor één van voorgaande drainage methodes kiezen.
    Randdrainage wordt gebruikt wanneer de klimnaad tussen de vloer en de wand het water binnenlaat, dan wordt er een goot onder de klimnaad van vochtwerend cement gemaakt die het water naar een verzamelput zal afvoeren.
    Vloerdrainage is van toepassing als het grondwater door de vloer stijgt en de kelder vochtig maakt. Bij deze techniek wordt er een noppenmembraan geïnstalleerd boven de vloer die het vocht naar een verzamelput zal afvoeren. Boven het membraam wordt er dan een nieuwe betonnen vloer gegoten.
    Wandrainage moet altijd in combinatie met vloerdrainage worden geïnstalleerd. Dit is hetzelfde principe als bij vloerdrainage, alleen wordt er ook een noppenmembraan op de muur geinstalleed en een nieuwe wand voor dit membraam. Er moet wel opgelet worden dat het wandmembraan en vloermembraan perfect op elkaar aansluiten.
    Eenmaal het water in de verzamelput is zal het daar door een automatische dompelpomp worden weggepompt. Deze pomp wordt meestal op het riool aangesloten, maar in principe kan je die ook op de regenwaterput aansluiten.

Zoals je kan lezen is waterdichting heel belangrijk in huis. Gelieve voor waterdichting altijd een expert in te schakelen want dit is een werk dat perfect moet uitgevoerd worden, anders kan je grote problemen krijgen in huis.